Wednesday, August 18, 2010

Het Verhaal van Maling Kundang

Volgens het verhaal woont er een arme vrouw in een vissersdorpje bij het Air Manis strand. Ze heeft een enige zoon, Malin Kundang genaamd. Malin heeft geen vader gekend sinds zijn jeugd. Zijn moeder zorgde voor hem door middel van het zoeken naar vis en brandhout.
Op een dag vertelde Malin zijn moeder dat hij heel graag opzoek wilde gaan naar een beter leven buiten het dorp. Ondanks haar verdriet realiseerde de moeder dat ze haar zoon niet tegen kon houden.
Na een tijdje hoorden de dorpsmensen dat Malin Kundang geslaagd was in zijn missie. Hij was rijk en getrouwd met een prachtige vrouw. Malin’s moeder was erg blij met dit goede nieuws. Elke dag en nacht bad de moeder dat haar zoon terug zou keren omdat ze hem zo ongelooflijk miste.
Later kwam er een enorm schip met Malin Kundang aan boord naar het Air Manis strand. Zijn moeder was zo ontzettend blij dat God haar wensen in vervulling had gebracht. Malin Kundang zag er erg knap uit hoe hij het schip verlaatte met een prachtige vrouw aan zijn zijde. “Malin, Malin, ik ben het, je moeder, zoon!”, zei zijn moeder. Maar Malin Kundang was te trots om toe te geven dat de arme vrouw zijn moeder is. Hij zei, “ik heb geen moeder die zo arm is als jij, je moet je schamen”. De woorden kwamen als een klap aan bij zijn moeder. Zij had nooit gedacht dat haar zoon te trots zou zijn om haar niet zou gehoorzamen.
Vervolgens passeerde Malin Kundang zijn moeder, die knielend op de grond zat, en besteeg het schip om vervolgens de haven te verlaten. Zijn moeder bad huilend tot God of hij alsjeblieft zijn macht wilde tonen als dit echt haar zoon was.
Toen kwamen er plotseling enorm hoge golven en een orkaan die Malin Kundang’s schip vernietigden. Op dat moment dacht Malin Kundang aan zijn moeder, maar het was te laat. God had zijn beslissing genomen. Malin Kundang, een ongehoorzame zoon, zonk met zijn schip en strandde op het Air Manis strand. Volgens het verhaal veranderden Malin Kundang en zijn vrouw in steen als gevolg van zijn moeders vloek.

No comments:

Post a Comment