Wednesday, August 18, 2010

Kasiah Tak Sampai Siti Nurbaya Legende

Het is een (gebroken hart) liefdesverhaal eindigend in een gedwongen huwelijk. Er is een jonge man genaamd Syamsul Bahri, knap en afkomstig uit een rijke familie. Het jonge meisje heet Siti Nurbaya, knap met lang haar en de dochter van Bagindo Sulaiman. Hun ouders keuren hun liefde en relatie goed. Syamsul’s vader is Siti Nurbaya’s oom.
Nadat Syamsul was afgestudeerd aan de middelbare school vertrok hij naar Java om daar medicijnen te studeren omdat hij later dokter wil worden. Hij vond het erg moeilijk om zijn geliefde te verlaten. Siti Nurbaya was in tranen toen Syamsul haar alleen achterliet in de Teluk Bayur haven. Vanaf dat moment bleven ze in contact door middel van brieven.
Plotseling ging Siti Nurbaya’s vader failliet, werden ze arm en werd Bagindo Sulaiman ziek. Hij leende geld van Datuk Maringgih, een man met vele vrouwen. Deze man leent geld aan anderen en zij moeten het geld plus de rente later terugbetalen. Elke dag nam de schuld van Bagindo Sulaiman toe en hij was niet in staat het geld terug te betalen. Op een dag bracht Datuk Maringgih een bezoekje bij Bagindo Sulaiman thuis om naar het geld te vragen. Diezelfde dag ontmoette hij Siti Nurbaya en werd verliefd op haar. Hij dwong Bagindo Sulaiman zijn dochter uit te huwelijken aan hem als hij zijn schulden niet af kon lossen.
Siti Nurbaya weigerde dat omdat ze al verliefd was op Syamsul Bahri, maar ze was machteloos en uiteindelijk trouwde ze toch met Datuk Maringgih. Syamsul Bahri hoorde later van het huwelijk; het brak zijn hart en hij wilde zelfmoord plegen. Op een dag kwam Syamsul Bahri terug naar huis, naar Padang, en ontmoette Siti Nurbaya. Datuk Maringgih werd boos en wees Syamsul Bahri op de etiketten. Syamsul’s vader verstootte hem toen. Syamsul besloot terug te gaan naar Java en betrad het Nederlandse leger onder de naam Leutenant Mas.
Datuk Maringgih begon haat te koesteren jegens Siti Nurbaya nadat ze een ontmoeting had gehad met Syamsul Bahri. Later vroeg hij iemand om Siti Nurbaya een vergiftigde snack (lamang) te geven. Siti Nurbaya stierf nadat ze de vergiftigde snack had gegeten. Leutenant Mas werd naar Padang gezonden en werd betrokken in de Balesting tragedie. Uiteindelijk kwam Syamsul Bahri oog in oog te staan met Datuk Maringgih tijdens de oorlog. Syamsul stierf aan Datuk Maringgih’s zwaard en Datuk Maringgih stierf door Syamsul’s wapenvuur.

No comments:

Post a Comment