Wednesday, August 18, 2010

Minangkabau

De etnische groep Minangkabau behoort tot de Deutro Malay (Austronazië), die van oorsprong uit zuidoost Azië komen. De laatste arriveerden tijdens de bronzen eeuw, rond 500 na Christus. De hooglanden rondom de Merapi en Singgalang bergen waren de oorspronkelijke gebieden van de etnische Minangkabau groep. Deze gebieden worden ook wel “Luhak Nan Tigo” (Drie Traditionele Districten) genoemd. Vanaf deze locatie hebben ze zich verder naar het oosten en westen (Pesisir), ook bekend als Rantau, gespreid. Deze kustmigratie gebieden waren de gebieden waar de Minangkabau zich tijdelijk vestigden voor kostwinning. De populairste kustmigratie gebieden zijn Solok, Jambi, Riau, Pariaman, Padang, Pesisir Selatan en Negeri Sembilan in Maleisië. De Minangkabau erfgoedlijn is gebaseerd op een matrilineair systeem waar iemand tot zijn/haar moeders clan (suku) behoord. De vader wordt door de vrouw en kinderen gezien als een buitenstaander.
Vrouwen spelen dus een belangrijke rol in de clan. Zij bezitten de rijkdommen en zijn nobel volgens de gewoonten. De kleinste eenheid van de gemeenschap wordt familie genoemd, bestaande uit grootmoeder, haar zonen en dochters en de kinderen van de dochters. Een groep zelfde families wordt een kaum of paruik (baarmoeder) genoemd. Een groep kaums vormen samen een kampung (dorp) en een groep kampung wordt een clan genoemd. Een clan is een homogene eenheid geleid door de clanleider (Penghulu Andiko). Clanleiders hebben de macht en zijn verantwoordelijk voor alles wat belangrijk is voor de clan en zijn leden.
Het gemeentelijke systeem van de Minangkabau is gebaseerd op twee ideologieën van normen, waarden en regels, genaamd Kelarasan. De Koto Piliang ideologie gevormd door Datuak Katemanggungan symboliseert ‘autocratie’; dat betekent dat alles wordt besloten door de topleider (Penghulu Pucuk). Penghulu Pucuk overlegd zaken eerst met de Penghulu Suku (clanleiders). Als men tot een overeenstemming is gekomen dan wordt deze uitgevoerd door de nichten, neven en kinderen. Deze praktijk wordt ook wel “Bajanjang Naik, Batanggo Turun” genoemd. Aan de andere kant is er de meer democratische Body Chaniago ideologie gevormd door Datuk Perpatih Nan Sabatang. Alle zaken worden bepaald door de kinderen en nichten/neven na een gezamenlijke discussie. Elk gemeenschapslid heeft gelijke rechten in het bediscussiëren van zaken.
Rumah Gadang (groot traditioneel huis) in Minangkabau functioneert als woonruimten, een plaats om vreugde of zorgen te delen met andere leden van de clan en als ontmoetingsplaats om problemen van de clan op te lossen. Het wordt ook gebruikt als locatie voor bruiloften etc. De filosofie van de Minangkabau luidt “Alam Takambang Jadi Guru”(laat de natuur je onderwijzer zijn); iedereen zou moeten leren van de natuur.
Minangkabau communiceren in Bahasa Minang (Minang dialect), een van oorsprong Maleise taal. De meerderheid van de mensen hangt de islamitische religie aan. De Minangkabau samenleving omarmt de Islam stevig en is loyaal aan de gewoonten. Dit wordt gereflecteerd in het gezegde “Adat Basandi Syarak, Syarak Basandi Kitabullah”, wat bekent dat Adat is gebaseerd op religie en het laatste op de heilige Koran. Deze diep gevestigde beginselen zijn opgenomen in de samenleving en de fysieke verschijningen, bijv. alle dorpen moeten een moskee, een ontmoetingsplaats, een openbaar bad etc. hebben. Minangkabau zijn gewend om hun hart (hati) en verstand (ratio) te gebruiken in relaties en staan ook open voor veranderingen; de balans tussen het leven en na het leven.

No comments:

Post a Comment